Spelregels voor Pimp the Box

De online website "Pimp the Box" heeft als doel burgers te informeren en te betrekken bij het beleid in Eeklo, specifiek rond het artistiek invullen van verschillende elektriciteitskasten.

Pimp the Box: wat verstaan we hieronder?

De stad voorziet een budget om 10 openbare elektriciteitskasten te "pimpen". Het bestuur selecteerde vier elektriciteitskasten waarmee lokale kunstenaars aan de slag gaan. De overige zes elektriciteitskasten werden door de burgers gekozen uit een lijst van 11 kasten. 

Wie pimpt de 6 gekozen boxen?

Dat doen jullie zelf, in samenwerking met de stad. Wij voorzien de nodige technische informatie en partners om de stickers die we op de kasten zullen kleven te maken, jullie kunnen zelf het creatieve voorstel uitwerken. Je kan je hiervoor kandidaat stellen: alleen, met enkele vrienden of als vereniging.

De vier kasten die het bestuur selecteerde, worden aangepakt door lokale kunstenaars. In mei hoor je hier meer over!

Over het indienen van een ontwerpvoorstel

Wanneer kan ik een ontwerp indienen?

Je kan een ontwerp indienen tot en met 15 oktober 2020. 

Hoe kan ik een ontwerp indienen?

Je dient een titel in te geven en je idee uit te leggen. Je kan al een afbeelding of foto toevoegen van bijvoorbeeld een schets, iets waar je je inspiratie haalde … Het toevoegen van een afbeelding of foto is niet verplicht.

Moet mijn ontwerp helemaal klaar zijn?

Neen. In deze fase hoef je nog geen concreet ontwerp in te zenden. Pas als je ontwerp is uitgekozen, werk je je ontwerp helemaal uit. Door een idee in te dienen engageer je je wel om het nadien uit te werken.

Als mijn ontwerp gekozen wordt, krijg ik dan hulp bij het uitvoeren? 

Nadat de 6 ontwerpvoorstellen bekend zijn bekijkt een interne werkgroep voor welke van de zes ideeën er extra begeleiding of uitwerking nodig is. Je kan dus ondersteund worden, maar er is geen financiële steun voorzien. Dit najaar zou je ontwerp helemaal klaar zijn!

Moet ik een ontwerp maken voor een specifieke box? 

Dat mag je zelf kiezen. Zowel voorstellen voor een specifieke box als algemene voorstellen worden aanvaard. Wil je een idee voor een specifieke elektriciteitskast? Vermeld dan zeker in de beschrijving over welke box het gaat.

Moet ik verplicht een profiel aanmaken?
Je hebt geen profiel nodig om de website te raadplegen. Om een ontwerpvoorstel in te dienen of je stem online uit te brengen dien je wel een profiel aan te maken op basis van een uniek e-mailadres.

Hoe worden de ontwerpvoorstellen gekozen?

Wanneer kan ik stemmen?
Stemmen kan in dezelfde fase als het indienen van ontwerpvoorstellen: tot en met 15 oktober 2020.

Worden de ontwerpvoorstellen met de meeste stemmen gekozen?
De populairste ontwerpen worden zeker besproken en overwogen: de stemming is echter niet bindend. Het lokale bestuur neemt deze wel mee als advies.

Worden alle boxen gepimpt?
Neen, alleen de zes gekozen boxen die door jullie zijn geselecteerd krijgen een make-over. De vier kasten die het bestuur selecteerde worden gepimpt door lokale kunstenaars. Binnenkort horen jullie hier meer over. 

Kan ik op meerdere ontwerpvoorstellen stemmen?
Ja, elke stem is een steun-stem: je kan meerdere ontwerpvoorstellen steunen met je stem.

Kan ik mijn stem ongedaan maken?
Neen, je kan je stem niet ongedaan maken of opnieuw stemmen.

Wie mag er online stemmen?
Zowel inwoners als passanten van de stad Eeklo mogen online hun stem uitbrengen. Je moet dus niet in Eeklo wonen om je stem uit te brengen. Een online stem breng je uit op basis van een uniek e-mail adres.

Kan je ook offline stemmen?
Neen. Voor dit project kan je enkel online stemmen.

Over het online debat

Soms kan je reacties geven op het platform. Reacties worden gemodereerd door medewerkers van de stad volgens onderstaande spelregels:

 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het thema van de website kunnen door de moderatoren geweigerd worden.
 • Bijdragen die bestempeld kunnen worden als racistisch, haatdragend, beledigend, kwetsend ... worden verwijderd door de moderator.
 • Bijdragen die gericht zijn op personen (bijv. persoonlijk gerichte antwoorden of commentaren) worden verwijderd door de moderator.
 • We wensen een constructief debat. De moderator kan bijdragen verwijderen die gebruik maken van grof of beledigend taalgebruik.
 • We houden het project transparant en eerlijk. Gebruikers die willen meewerken met valse of misleidende profielen (er is geen aannemelijke voornaam of naam ingegeven (bijv. X7zg3 of Darth Vader)) worden verwijderd door de moderator.
 • Breng zelf iets in. De inhoud van bijdragen die auteursrechtelijk beschermd zijn, kunnen worden verwijderd door de moderator.
 • Bijdragen moeten geformuleerd worden in het Nederlands.
 • Bijdragen die beschouwd kunnen worden als (verdoken) reclameboodschappen, die links naar andere websites bevatten (die niets met de vragen te maken hebben) of die beschouwd kunnen worden als spam, worden verwijderd door de moderator.

Werkwijze:

 • Alle nieuw ingegeven bijdragen worden eerst door één van onze moderatoren getoetst aan de regels voordat ze worden gepubliceerd op het platform. Daarom zal je jouw bijdrage nooit onmiddellijk zien verschijnen. In tijden van grote drukte op de site (bv. na veel persaandacht over dit project) kan dit meer tijd in beslag nemen. Bijdragen die niet aan de regels voldoen, worden niet gepubliceerd, tenzij ze kunnen worden bijgestuurd.
 • Reacties op bijdragen kunnen wel onmiddellijk verschijnen, maar worden ook gemodereerd. Deze kunnen dus nadien verwijderd worden indien ze niet aan de spelregels voldoen.
 • De indieners krijgen een bericht van de moderator als een bijdrage wordt gepubliceerd of verwijderd.
 • Als een bijdrage wordt verwijderd, kan dezelfde persoon een nieuwe bijdrage indienen die wel aan de regels voldoet.
 • De moderatoren kunnen gebruikers, die bij herhaling de regels negeren, blokkeren zodat ze geen bijdragen meer kunnen leveren op het platform.